Almanya’da Nikah için istenilen Belgeler bölüm 1

Yorumlar · 1839 Görüntüleme

Aile birleşimi yoluyla Türkiye’den Almanya’ya gelecek olanların ilk aşmaları gereken engel dil sınavı. Dil sınavını alan eşler, aile birleşimi vizesine başvurmadan önce yapmaları gereken bazı formalite işlemler var. Bu işlemlerin başında resmi nikah kıymak geliyor.

ALMANYA’ya gelmek isteyen Türk eşler aile birleşimi vizesi için başvurmadan önce, çiftin Türkiye’de resmi nikah kıyması gerekiyor. Bunun için de bazı belgeler şart. Örneğin Almanya’da yaşayan Alman vatandaşı ile Türkiye’de yaşayan kız arkadaşı evlenmek istiyorlar. Türkiye’deki nikah dairesi her iki taraftan da belgeler istiyor.

Almanya’da yaşayan kişinin, Türk veya Alman vatandaşı olmasına bağlı olarak temin etmesi gereken belgeler şunlar:

Alman vatandaşlarından istenen belgeler: 

- Evlenme ehliyet belgesi (Internationales Ehefaehigkeitszeugnis des deutschen Ehepartners) Bu belge olmadan Türkiye’de evlenmek mümkün değil. Belgeyi Almanya’da bağlı bulunduğunuz evlendirme dairesinden (Standesamt) alabilirsiniz.
- Uluslararası doğum belgesi (Internationale Geburtsurkunde),
- Alman kimliği veya pasaportu,
- İkametgah belgesi (Wohnsitzbescheinigung),
- Vesikalık fotoğraflar,
- Sağlık raporu .

Türk vatandaşlarından istenen belgeler:
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
- Uluslararası doğum kayıt örneği (Formül A),
- İkametgah belgesi (Wohnsitzbescheinigung),
- Nüfus kayıt örneği veya pasaport fotokopisi,
- Daha önce evlenmiş olan kişilerden evlenme kayıt örneği veya kesinleşmiş boşanma kararı veya ölüm kaydı.

Evlenme Ehliyet Belgesi
Türkiye’deki nikah dairesinin Alman vatandaşından istediği ‘Evlenme Ehliyet Belgesini’ almak için, Alman eşin Almanya’daki nikah dairesine (Standesamt) gitmesi gerekiyor. Beraberinde ise her iki tarafın da, Türkiye’deki nikah dairesine ibraz edilen belgelerin aynılarını götürmeleri gerekiyor. İşlemler sadece bir kaç gün sürüyor. Türkiye’de alınan belgelerin ‘tasdik’ (apostille) edilmesi gerekiyor. Uluslararası belgelerin tasdiki ise gerekmiyor. Türkiye’den alınan ve Alman makamlarına ibraz edilmesi gereken belgelerin yeminli bir tercüman tarafından tercüme edilmesi gerekiyor.

VİZE GÖRÜŞMESİNDE NELER SORULUYOR
İSTENİLEN belgeleri tamamladıktan sonra, artık geriye randevu alıp vize başvurusu yapmak gerekiyor. Vize görüşmesine gittiğinizde, Almanca A-1 sınavını kazandığınıza dair belgeniz olmasına rağmen, vize bölümündeki yetkili memur sizi Almanca küçük bir sözlü sınava tutuyor. Bu sözlü sınavda sizin gerçekten basit düzeyde Almanca bilip bilmediğinizi, soruyu anlayıp anlamadığınızı kontrol ediyor. Eğer bu sözlü mülakatta, soruları anlamayıp farklı cevaplar verdiyseniz, yetkili memur sizi biraz daha Almanca öğrenip gelin diye geri gönderebiliyor.

Konsolosluğa gidildiğinde memurun size yöneltebileceği ve Almanca cevap beklediği sorulardan bir kaç örnek. Ayrıca cevap verirken, uzun süre duraklamak da vize için başvuran kişi açısından dezavantaj oluşturabilir. Bu nedenle vize görüşmesine giderken, benzeri sorulara hazır olmak gerekiyor.

Soru örnekleri:
- Eşinizin yaşı?
- Eşinizin mesleği?
- Eşiniz nerede oturuyor?
- Eşiniz okuyor mu?
- Eşiniz çalışıyor mu?
- Eşinizin doğum günü?
- Nerede oturuyorsunuz?
- Çocuğunuz var mı?
- Çalışıyor musunuz?
- Kahvaltı yaptınız mı?
- Kahvaltıda ne yediniz?
- Hangi okuldan mezun oldunuz?
- Dışarıda hava nasıl?
- Kendinizi tanıtır mısınız?

Yorumlar