Kimler bu kursa başvurabilir?
Meslek için Almanca kurslarına aşağıdaki özelliklere sahipseniz katılabilirsiniz:
- Göçmen asıllıysanız. Burada hangi ülkenin vatandaşı olduğunuz herhangi bir önem taşımaz.
- Henüz Almanya’da çalışabilecek derecede iyi Almanca bilmiyorsanız.
- Güvenceli bir oturum durumunuz varsa.
- İşsizlik parası I (Arbeitslosengeld I) ya da işsizlik parası II size ödeniyorsa, iş arıyorsanız ya da işvereniniz tarafından en azından belirli bir kısımda serbest bırakıldıysanız.
Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin bir uyum kursunu da bitirmeniz gerekir. Eğer yeterince Almanca konusabiliyorsaniz, doğrudan bir meslek için Almanca kursuna katılabilirsiniz.
İçerik
Almanca Dersi
Almanca dersinde tam olarak, iş arkadaşlarınızla, müşterilerle ve üstlerinizle yetkin bir şekilde konuşabilmek için ihtiyacınız olan dili öğrenirsiniz. Ayrıca karmaşık metinleri anlamayı ve örneğin e-posta ve mektup yazarken dikkat etmeniz gerekenleride öğrenirsiniz. Ancak Almanca dersi meslek hayatın için genel dil bilgisi de kazandırır.
Yeterli olmak
Yeterlilik, Almanca dersini tamamlar ve normalde aşağıdaki kısımlardan oluşur:
- Uygulama
- İhtisas dersleri
- İşletme ziyaretleri
Yeterliliğin üç kismını, neler bildiğinize ve daha başka neler öğrenmek istediğinize göre düzenlenir. Örneğin ihtisas derslerinde asağıdakileri öğrenirsiniz:
- İş Başvuru alıştırması
- Genel ve özel meslek bilgisi
- Matematik ve elektronik veri işlem
Pratik bölümde teorik bilginizi uygulayabilir ve geliştirebilirsiniz.
Faydali Bilgi:
Derse düzenli biçimde katılmanız ve zamanında gelmeniz, kurstaki hedeflerinize ulaşmanız açısından önemlidir. Ayrıca kursa aktif olarak katılmanız gerekir.
Öğretmenler öğreniminizle alakalı ilerlemeyi düzenli bir şekilde yazılı olarak kaydeder ve bunları kursun sonunda sizinle bir araya gelerek değerlendirir.
Kursun sonunda bir katılım belgesi alırsınız. Bu belge, mesleki kariyerinizin devamında sizin için çok faydalı olabilir.
Kursa Kayıt olma
İşsizlik parası I ya da işsizlik parası II ödemesi aliyorsaniz
İşsizlik parası I ya da işsizlik parası II alıyorsanız ya da iş arayan kişi durumunda kayıtlıysanız, İş Bulma Ajansı’nın (Arbeitsagentur) ya da İş Bulma Kurumu’nun (Arbeitsgemeinschaft)/uzun zamanli işsizlerden sorumlu belediyelerin aracıları size memnuniyetle yardımcı olurlar. Bu kişiler hangi dil okullarının kurs düzenlediğini bilirler ve size bunlardan uygun olanını önerebilirler.
İşsizseniz ama herhangi bir sosyal yardıminiz yoksa
Çalışmak istiyorsanız ama henüz iş arayan birisi olarak kayıtlı değilseniz, önce İş Bulma Ajansı’na kaydolmanız gerekir. Bu şekilde, bir iş aradığınızı belirtmis olursunuz. Daha sonra size yardımcı olacak bir dil kursuna başvurabilirsiniz.
Zaten çalışıyorsanız ve ileri düzeyde eğitim almak amaciniz varsa
Eğer calismaktaysaniz, patronunuza danışabilirsiniz. İşveren, Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nden detaylı bilgi alabilir.
Kurs bittikten sonra:
Dil okulu önce şunları denetler:
- Ne kadar Almanca konuşabiliyorsunuz
- Mesleki yeterlilikleriniz
- Kurs dahilinde neler öğrenmek istediğiniz
Sonuçlar, hangi kursun size en uygunu olduğunu belirler. Kursun süresi, kursta ne kadar çok şey öğrenmek arzunuza bağlıdır.
Kurs sırasında eğitimde ne kadar ilerlediğiniz tekrar tekrar kontrol edilir. Dil okulu sonunda hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı belirler.
Bölgenizde edinebileceginiz Bilgiler
İkamet ettiğiniz yerde buralardan daha fazla bilgi edinebilirsiniz:
- Yetişkin Göçmenlere Yönelik Göçmen Danışmanlığı ve Genç Göçmenlere Yönelik Hizmetler
- Uyum kursu düzenleyen kuruluşlar
- İş Bulma Ajansı, İş Bulma Merkezi ya da belediyenin ilgili kuruluşları
- Yabancılar Dairesi