Uyum Komisyonu

Yorumlar · 1742 Görüntüleme

Göçmenlerin siyasi çıkar temsilciliği olarak neredeyse tüm ilçelerde yabancılar ve uyum komisyonları vardır. Bazen bunların ismi göçmen kurulu (Migrations(bei)rat) dur.

Göçmenlere icin Destek
Bu komisyonlar başta, ilçelerde yabancıların isteklerini temsil etmek hedefiyle yabancılar komisyonu olarak kuruldu. Geçtiğimiz senelerde bu komisyonlar, tüm göçmenlerin çıkarlarını dikkate almak ve yabancıların yanında Volga Almanlarını ve vatandaşlığa kabul edilen kişileri de temsil etmek gayesiyle birçok başka eyalete yayıldı.

 

Göçmenlerin Siyasi Katılımına Olanak sağlamak
Uyum ya da yabancılar komisyonlarının amacı, göçmenlerin siyasi süreçlere katılımına imkan sağlamaktır. Bunlar ilçe ya da belediye meclislerine göçmenler ve uyum konusuyla alakalı tüm konularda danışmanlık yapar. Birçok ilçede başvuru ve söz hakları bulunur. Uyum çalışmaları için fikirleri ve atılımları ele alabilir ve eylem gereksinimine dikkat çekebilir. Bunun dışında göçmenlerin kendilerine örneğin sosyal, kültürel ve iltica hukuku meseleleri gibi tüm önemli konularda yardım ederler.


Uyum komisyonları, hangi ülkenin yurttaşı olduklarından bağımsız olarak bir ilçedeki tüm göçmenler tarafından seçilir. Volga Almanları ve vatandaşlığa kabul edilen şahıslar de uyum komisyonlarını seçebilir ve bunlara katılabilirler.Buna karşın yabancılar komisyonları yalnızca yabancılar in oyuyla seçilebilirler ve bunlarda sadece yabancılar buralarda görev yapar. Yabancılar komisyonlarının bulunduğu ilçelerde sıkça bir de bölgedeki Volga Almanlarının çıkarlarının temsil edildiği bir Volga Almanları kurulu da mevcuttur.

 

Eyalet Düzeyinde ve Federal Düzeyde Göçmenlerin Çıkarlarının Temsili
Uyum ve yabancılar komisyonları birçok eyalette çalışma grupları halinde bir aradadır. Eyalet politikasında göçmenlerin çıkarlarını temsil ederler. Federal düzeyde tamamlayıcı olarak, göçmenlerin çıkarlarının temsilcisi olarak Federal ve Göç ve Uyum Kurulu bulunmaktadır (eskiden Federal Yabancılar Kurulu).

 

Bölgenizde edinebileceğiniz Bilgiler
İkamet ettiğiniz yerde buralardan daha fazla bilgi alabilirsiniz:
• Uyum komisyonu ofisi
• Yerel yönetim/belediyenin kültürlerarası ofisi
• Yetişkin Göçmenlere Yönelik Göçmen Danışmanlığı ve Genç Göçmenlere Yönelik Hizmetler
• Göçmen organizasyonları

 

Uyum kursu hakkinda genel bilgiler  

Almanya’da yaşamak istiyorsanız Almanca öğrenmeniz hayatı önem taşır. İş aradığınızda, form doldurmanız gerektiğinde, çocuklarınızı okulda desteklemek ya da yeni insanlarla tanışmak istediğinizde dili konuşabiliyor olmanız önemlidir. Ayrıca Almanya hakkında, örneğin tarih, kültür ve hukuk düzeni gibi konularda birtakım  şeyleri bilmeniz gerekir. Tüm bu yukarda bahsedilenleri  uyum kursunda öğrenebilirsiniz. Kursla ilgili önemli bilgileri aşağıdaki sayfalarda görebilirsiniz.

Kafa dengi kişilerle birlikte öğrenmek daha kolaydır. Bu kural uyum kursları için de geçerlidir. Bu nedenle genel uyum kursunun yanında özel uyum kursları da verilmektedir.

 

Haklar

Öncelikle serbest olarak yakınınızda olan bir kurs düzenleyicisi seçme hakkına sahipsiniz. Bir kursa kayıt yaptırdığınızda, kursu düzenleyen kuruluşun, kursun tahmini başlangıç tarihini teyit etmesi lazımdır. Kursun kaydınızdan azami en fazla üç ay sonra başlaması gerekir. Bu üç ay içerisinde başlayacak bir kurs yoksa kursu düzenleyen kuruluş bunu size bildirmek mecburiyetindedir.

Kurs sırasında aşağıdaki haklara sahipsinizdir:

  • İyi eğitimli öğretmenler
  • İyi donanımlı ders mekanları
  • Düzenli ders

Bunun yanında derslere düzenli olarak katıldığınızda bir sertifika edinme hakkınız vardır.

 

Faydali Bilgiler;

Eğer katılım onayını aldıktan sonra iki yıl içerisinde bitirme testini başarırsanız, kursa ödediğiniz ücretin yarısını geri alabilirsiniz.

 

Sorumluluklar

Yükümlülükleriniz arasında derse kurallara uygun bir bicimde katılmak vardır. Kurallara uygun katılım, derslere düzenli olarak gelmeniz ve bitirme testine katılmanız demektir.

 

Önemli Bilgi

Bir uyum kursuna katılmakla zorunlu tutulduysanız, kesin olarak düzenli olarak kursa ve bitirme testine katılmanız gerekir.

Bununla beraber, masraflardan muaf tutulmadıysanız, her kurs bölümünün başlangıcında bir katkı ücreti ödemeniz gerekir. Derse gelmeseniz bile devam eden kurs bölümünün katkı payını ödemek mecburiyetinde kalırsınız.

Masraflardan muaf tutulma başvurusunu her zaman uyum kursu başlamadan önce gerceklestirmeniz gerekir. Başvuruyu bir kurs bölümü başladıktan sonra gerceklestirirseniz, ancak bir sonraki kurs kısımında masraflardan muaf tutulabilirsiniz.

 

Bölgenizde Alabileceğiniz Bilgiler

İkamet ettiğiniz yerde buralardan daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

  • Yetişkin Göçmenlere Yönelik Göçmen Danışmanlığı ve Genç Göçmenlere Yönelik Hizmetler
  • Yabancılar Dairesi
  • Uyum kursu düzenleyen kuruluşlar
  • İş Bulma Ajansı, İş Bulma Merkezi ya da belediyenin ilgili kuruluşları
Yorumlar