Genel olarak çöp ayırma sekilleri:
Sarı Bidonlara: Hafif maddelerden oluşan çöpler, beyaz köpük, plastik atıklar, aluminyum, kutular, vakumlu ambalajlar, beyaz teneke, yoğurt kutuları, foliyeler, poşetler, konserve ve içecek kutuları.
Ev Çöpüne: Yemek atıkları, eski kullanılmış küçük ev eşyaları ( fırça, tava vs.), çocuk bezi, temizlik kağıtları, mutfak artıkları.
Kağıt Konteynerine: Her türlü kağıt, mukavva, ambalaj kutuları, gazete, dergi, eski hurda kağıtlar vs.
Cam Konteynerine: Şişeler (imkan varsa renklerine göre), kavanozlar ve yağ, sabun, içki bulaşmış da olsa tüm şişeler atılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta; tıpa ve porselen artıkları, vidalı kapaklar atılmamalıdır.
Tehlikeli Çöpler: Floresan lambalar, piller, aküler, asit vs. Maddeler içeren çöpler, motor yağı, eski araba lastikleri vs. Bunlar özel çöp olarak korunmalı imha edilir.
Biyolojik Çöpler: Mutfak artıkları, bahçe artıkları, kahve filtresi, çay poşetleri. Bu çöpler biyolojik çöp bidonlarına, gübreleme yığınına veya hızlı gübreleme kutusuna atılmalıdır.
Hurda Otomobil: Herhangi bir yere terk edilemeyecek eski otomobiller, bu işin ticaretini yapan firmalara ya satılır, ya teslim edilir ya da üzerine para ödenerek teslim edilir. Arabanın sahibi için yasal sorumluluk yükleyen bu kurala uymak gerekir.
Çöplük Eşya: "Sperrmüll" Her evin çöp işlerine bakan kuruluşa önceden bildirmek kaydı ile evinde kullanım dışı eşyayı ücretsiz teslim etme hakkı vardır. Bu bazı şehirlerde senenin belli günlerinde semt semt toplama şeklinde olduğu gibi bazı şehirlerde de sadece bildirim üzerine terminli yapılmaktadır. Bu konuda şehir idaresi çöp işlerine bakan bölüme danışmakta yarar vardır. Çoğumuzun bodrumu gereksiz eşya ile doludur ve bunlardan kurtulmak aslında çok kolaydır.