Almanya‘da Eğitim Sistemi

Yorumlar · 1936 Görüntüleme

Okul Öncesi Eğitim (Kindergarten) <br>3–6 Yaş arası zorunlu olmayan ama çok yaygın okul öncesi eğitim kurumları (Kindergarten, Krippe) mevcuttur. Zorunlu olmamasına karşın çocuğun gelişimi ve dil öğrenmesi açısından tavsiye edilen bir sistemdir. Ayrıca 3 yaş öncesi

Genel Okul Eğitimi (Grundschule)
Almanya’da eyaletlere göre değişkenlik gösteren ve farklı biçimleri olan bir okul sistemi vardır. Her çocuk 6 yaşında ilkokula (Grundschule) başlar. Okul, eyalete göre 4 ya da 5 yıldır. (Berlin ve Brandenburg’da 6 yıl). Öğrenci, başarı notuna, öğretmenin tavsiyesine göre ve velinin de onayıyla 3 farklı okuldan birine yönlendirilir. Söz konusu olan bu okul tiplerinde eğitim planı farlılık gösterebilir.

a. Temel Okul (Hauptschule)
Öğrencilerin 5. sınıftan 9. sınıfa kadar temel eğitim aldıkları bir okul tipidir. Bazı eyaletlerde bu okulun 10. sınıfı da vardır. Ders programı diğer okul tiplerine göre daha basittir. Bu okul
diplomasıyla gençler daha ziyade pratiğe dayalı mesleklerde (duale Ausbildung) eğitim almaya yönelik bir temel oluştururlar.

b. Ortaokul (Realschule)
Öğrenciler bu okulda 10. sınıfa kadar okurlar. Bu okuldan alınan diplomayla (Fachoberschulreife) bir meslek lisesine devam edebilir ya da meslek eğitimine başlayabilirler. Temel okul tipine göre daha iyi bir eğitim programı sunar. Başarılı öğrenciler liseye devam ederek lise diploması da (Abitur) alabilirler.

c. Lise (Gynmasium)
Genel okul eğitiminden sonra not ortalaması en yüksek öğrencilerin yönlendirildiği okul tipidir. Öğrenciler bu okulda 12. sınıfa kadar okurlar. Eğitim kalitesi diğerlerine oranla çok daha iyi düzeydedir. Bu okullardan mezun olanlar, üniversite ve meslek yüksek okullarına gidebilirler.

d. Karma Okullar (Gesamtschulen)
3 okul tipini de (Hauptschule, Realschule ve Gymnasium) bünyesinde barındıran bir okul sistemidir. Öğrencilerin düzeyine göre sınıflar mevcut, öğrenciler, dersler için düzeyine ve akademik başarısına göre sınıflara yönlendirilirler.

e. “Özel Eğitim Okulları” (Förderschule)
Genelde bu okullara zihinsel ve bedensel yetersizliklerinden dolayı özel eğitime muhtaç çocuklar gönderilir. Özel pedagoglar eşliğinde az öğrencili sınıflarda eğitim alırlar. Ancak bu okullar konusunda dikkat edilmesi gereken husus; bazı durumlarda Almancası yetersiz, sosyal ilişkileri zayıf ya da sorunlu çocukların da (özellikle göçmen kökenli çocuklar) gönderildiği bir okul tipi olmasıdır. Bu yüzden çocukların okul öncesi eğitim alarak hem Almancalarının hem de sosyal yönlerinin geliştirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca anne ve babaların, okul hayatı boyunca çocuklarının yanında olması ve öğretmenleriyle yakın ilişki içinde olması çocuğun gelişimi ve okul başarısı için hayati önem taşımaktadır. Bu öğrenciler, öğrenim sürecindeki başarılarına bağlı olarak diğer okullara yatay geçiş yapabilirler.

 

Yorumlar