Almanya da Diploma tanıtmak

Yorumlar · 2366 Görüntüleme

Türkiye’den Almanya‘ya her yıl, değişik sebeplerden dolayı yaklaşık 50 bin insan göç etmektedir. Bu insanların önemli bir bölümü, Türkiye’de değişik düzeyde egitim görmüş ve gördüğü eğitim neticesinde diploma sahibi olmuşlardır. Aralarında, liseyi bitirm

Diploma tanıtmak ne anlama gelmektedir?

 

Diploma tanıtmak, başka ülkede aldığınız diplomaların, Almanya’da okuyabilmeniz, kendi mesleğinizde çalışabilmeniz veya meslek eğitimi alabilmeniz için bir denklik kontrolüne tabi tutulması demektir. Tanıtma işlemi, Almanya dışında aldığınız diplomaların yetkili kurumlar tarafından incelenmesi ve Almanya’da edinilen kalifikasyonlar ile kıyaslanması anlamına gelmektedir. Eğer edindiğiniz kalifikasyonlar Alman standardlarına uygun bulunursa diplomanız tanınır ve size diploma tanıma belgesi verilir.
Diplomaların burada tanınıp tanınmayacağı çeşitli etkenlere bağlıdır. Öncelikle bilinmesi gereken, tanınma işlemlerinin ve yetkili kurumların meslek gruplarına ve ne tür bir mezuniyet diplomasına sahip olduğunuza göre değiştiğidir. Bazı meslek grupları, örneğin doktorlar, diplomalarını tanıtmadan Almanya’da çalışma hakkına sahip değillerdir. Bazı mesleklerde ise, çalışıp çalışamayacağınız işverenin insiyatifine bırakılmıştır. Eğer işveren kabul ediyorsa, sizi diplomanızı tanıtmadan da işe alabilir. Ancak her durumda diplomanızın yetkili kurum tarafından değerlendirilmesi sizin lehinize olacaktır, çünkü bir şirkete başvuruda bulunduğunuzda sizi ve kalifikasyonlarınızı daha kolay değerlendireceklerdir.

 
Diplomanızı Almanya’da neden tanıtmanız gerekmektedir?

 

Türkiye’de diplomanızı aldınız ve çeşitli sebeplerden ötürü artık Almanya’da yaşamayı düşünüyorsunuz. Tanıma işlemleri ne yapmak istediğinize bağlı olarak 3’e ayrılmaktadır:

 

  • Türkiye’de kendi mesleğinizde bir süre çalışarak tecrübe edindiniz ve burda yine kendi mesleğinizde çalışmak istiyorsunuz, o halde meslek eğitimi diplomanızı tanıtmanız gerekiyor. Bu durumlarda bilinmesi gereken, Almanya’daki meslek eğitimi diplomalarının 2 gruba ayrıldığıdır: Diplomanızı tanıtmadan çalışma hakkı elde edemediğiniz meslek grupları (örneğin doktorluk veya öğretmenlik) ve diplomanızı tanıtmadan da çalışabildiğiniz meslek grupları (örneğin psikologlar, fizikçiler ve sosyal bilimciler için bu zorunluluk yoktur). Burda, denildiği gibi işverenin insiyatifi önemlidir. Almanya’da 60 tane meslek için diplomanın tanıtılması yasal olarak şarttır.

 

  • Almanya‘da meslek eğitimi almak istiyorsunuz, o halde okul diplomanızı tanıtmanız gerekiyor. Bu durumda önemli olan, hangi meslek grubunu seçtiğinizdir. Ortaokul diploması mi yoksa lise diploması mi gerektiği mesleğe göre değişmektedir. Ne tür bir okul diplomanızın olması gerektiğini ve Türkiye’de aldığınız eğitimin ne şekilde Alman standartlarına uyduğunu www.anabin.de sayfasında detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

 

  • Türkiye’de lise diplomanızı aldınız ve Almanya’da üniversitye gitmek veya akademik kariyer yapmak istiyorsunuz, o halde  lise diplomanızı veya şimdiye kadar okuduğunuz üniversiteden aldığınız diplomayı tanıtmanız gerekiyor. Bu durumlarda öncelikle hangi bölüme gitmek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bu kararı verdikten sonra da, seçtiğiniz üniversitenin doğrudan yabancılar bürosuna (akademisches Auslandsamt) başvurarak bilgi almalısınız.

 

Tanıtma işlemlerini başlatmadan önce nerden bilgi edinebilirsiniz?

 

Bilinmesi gereken en temel bilgi, Almanya’nın her 16 eyaletinin de, kendi diploma tanıma işlemlerine bakan kurumunun bulunduğudur. Sizin hangi kuruma başvuracağınız mesleğinize ve hangi şehirde oturduğunuza bağlıdır. Başvuruda bulunmadan önce hangi kuruma gitmeniz gerektiğini araştırmanız büyük önem taşımaktadır. Başvuru için hangi belgelere ihtiyaç duyulduğu gibi bilgileri yetkili kuruma giderek öğrenebilirsiniz. Ancak genel olarak her eyalette ihtiyaç duyulan belgeler şunlardır:

 

  • Nüfus cüzdanının veya pasaportun tasdiklenmiş fotokopisi (oturum izni ile birlikte)

 

  • Evlilik belgesi (eğer soyadında bir değişiklik olmuş ise)

 

Yeminli tercüman tarafından tercüme edilip tasdiklenmesi gereken belgeler:

 

  • Diplomalar, karneler

 

Orjinali ve tasdikli Almanca tercümesi ile birlikte gösterilmesi gereken belgeler:

 

  • Çalışma izni

 

  • Mesleki eğitim diploması veya belgesi

 

  • Başka bir kurumda veya eyalette diploma tanınması ile ilgili olarak IHK’larda, HWK’larda veya diğer kurumlarda başvuru yapılmadığına dair beyanname

 

  • Özgeçmiş (şu ana kadar edindiğiniz tüm kalifikasyonları ve pratik tecrübeleri listeleyiniz, diploma denkliği işlemlerinde dikkate alınacaktır)


Tanıtma işlemleri ne kadar sürüyor ve oluşabilecek masraflar nelerdir?

 

Başvuru yaptıktan sonra olumlu veya olumsuz cevap almanız altı ay ila üç yıl arasında sürebilir. Bu sürenin uzamaması için de belgeleri baştan eksiksiz olarak vermelisiniz. Eğer yetkili kurum bir takım incelemeleri daha gerekli bulursa, bu da işlem süresini uzatabilir. Bazı durumlarda, diplomanızın tanınması için staj yapmanız ya da eksik kalifikasyonları tamamlamak amacıyla kursa gitmeniz de gerekebilir.
Diploma tanıtma işlemlerinde çeşitli masraflar oluşmaktadır. Diploma tanıma daireleri diplomanızın türüne göre 20 ila 200 euro arasında bir ücret talep etmektedirler. Eğer diplomanız tanınmaz ise, bu ücret size geri ödenmektedir. Ancak evraklarınızı tercüme ettirmek de masraf oluşmasına neden olmaktadır, bunu da hesaba katmayı unutmayın. Eğer staj yapmak veya kursa gitmek durumunda kalırsanız, bu da masraflarınızı arttıracaktır.

 
Diplomanız tanınmaz veya kısmen tanınır ise ne yapabilirsiniz?

 

Başvuruda bulunduktan sonra 3 çeşit cevap gelebilir:

 

  1. Eğer Türkiye’de aldığınız eğitim Alman standartlarına eşdeğer bulunursa, diplomanız tanınır ve diploma tanınma belgesi verilir.
  2. Eğer almış olduğunuz eğitimin bir kısmı Alman standartlarına eşdeğer bulunursa, diplomanız kısmen tanınır ve bu gibi durumlarda eksik olan kalifikasyonları stajlarla veya kurslarla tamamlama şansınız olabilir.
  3. Eğer almış olduğunuz eğitimin süre ve içerik gibi sebeplerden ötürü Alman standartlarına uygun olmadığı kararı çıkarsa, diploma tanınma başvurunuz reddedilir. Bu durumlarda öncelikle, başvurunuzun neden reddedildiğini araştırmanız faydalı olur. Bazı durumlarda eksik belge vermek, red cevabı almaya neden olabiliyor. Diplomanız Alman standartlarına uygun bulunmadıysa, diplomanızı bu standartlara nasıl getirebileceğinizi araştırmalısınız. Eksik kalifikasyonları tamamlayabileceğiniz kursların olup olmadığını mutlaka öğreniniz.


Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilmek için

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/ sayfasına girebilir veya  0800-1245 444 nolu ücretsiz bilgi hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

 

https://anabin.kmk.org

 

Yorumlar