DSH Sınavı

Yorumlar · 2630 Görüntüleme

DSH Sınavı (Deutsche sprachliche Prüfung für den Hochschulzugang der ausländischen Studienbewerber) <br>yurtdisindan gelen ögrencilerin, almanca bilgilerini üniversiteye kayit icin kanitlamalari gereken bir sinavlardan birisidir.

DSH sinavini gecmeniz icin almanca seviyesinizin C1-C2 seviyesinde olmasi gerekiyor.

DSH sinavi sadece üniversitelerde yapilir. Herhangi bir üniversiteden aldiginiz DSH sertifikasi ile bütün üniversitelere basvuru yapabilirsiniz.

Yilda bazi üniversiteler 2, bazi üniversiteler ise 4 kez farkli zamanlarda DSH sinavi yaparlar. Genel olarak DSH sinavlari dönem baslangiclarindan önce, yani Mart veya Haziran aylarinda yapilir. Fakat hemen hemen her ay bir üniversitede DSH sinavi bulmak mümkündür.

DSH sinav tarihlerini bir kac ay önceden sürekli olarak forum sitemize koyuyoruz:

DSH Sinavinin Yapisi

DSH sinavi 2 bölümden olusur:

1- Schriftliche Prüfung (Yazili Sinav)

2- Mündliche Prüfung (Sözlü Sinav)

Yazili sinav ise 4 bölümden olusur:

1- Leseverstehen(Okudugunu anlama): Bu bölümde bilimsel bir makale sunulur size ve o makale ile ilgili yaklasik 6-12 arasi sorular sorulur. Bu kisimda dikkat etmeniz gereken husus, sorulara cevap verirken, makalede yazilan cümlelerin aynisini kopyalamadan cevaplari kendi cümlelerinizle yazmaniz gerekir. Sayet oldugu gibi makaleden kopyalarsaniz puan alamazsiniz. Bu bölümde kendinizi gelistirmek icin verebilecegim en iyi tavsiye, B2 seviyesine geldikten sonra bolca kitap okuyun. Ama cocuk kitaplari vs degil, hangi alanda ne tür kitaplar seviyorsaniz hobilerinize göre kitaplar okuyun. En az 60, en fazla 120 sayfalik kitaplar okumaya dikkat edin. Fazlasi da belli bir süre sonra isteginizi kirar. Fakat kitap okurken, bilmediginiz kelimelerin altini cizerek okuyun. 2-3 sayfa ilerledikten sonra, okudugunuz sayfalardaki bilmediginiz kelimeleri bir listeye ekleyin ve daha sonra o kelimelerin anlamlarina “Almanca-Almanca” sözlükten bakin. DSH hazirlik seviyesinde kesinlikle Türkce-Almanca sözlük kullanmayin.  Kitabi bu sekilde bitirdikten sonra, kitapla ilgili 4-5 sayfalik özet yazmaya calisin.

DSH sinavinda bu kisim icin 60 dakika süreniz var.

2- Grammatik(Dil Bilgisi): Standart dil bilgisi sorularidir. Bu alanda kendinizi gelistirmek icin bolca alistirma yapmaktan baska careniz yok. Bilhassa asagidaki verilen dsh örnekleri üzerinde yogunlasin.

Bir cok üniversitede Grammatik kismi Leseverstehen ile beraber verilir ve toplam süre 90 dakika olarak tutulur.

3- Hörverstehen(Duydugunu Anlama): Bu kisimda yaklasik 10 dakika bir makaleyi dinleyip, makale ile ilgili sorulari yazili olarak cevaplandiriyorsunuz. Bazi üniversitelerde ilk asamada sorular dagitilmaz ve bir defa okunur daha sonra sorular dagitilir. Bazi üniversitelerde ise sorular makale okunmadan dagitilir.

Hörverstehen i gelistirmenin en iyi yolu ise bol radyo ve TV izlemektir. DSH sinavinda sorular genelde güncel konulardan gelir. Güncel konulari yakalamak ve o konular hakkinda bir ön fikir elde edebilmeniz icin Pro7 kanalinda yayinlanan Galileo programramini izlemenizi tavsiye ederim. Gecmis bölümlerini de asagidaki linkten izleyebilirsiniz:

Buradan…

Bunun disinda tabiki sürekli olarak almanca konusabileceginiz bir ortamin olmasi da hem sözlü hem de Hörverstehen icin oldukca önemli.

4- Textproduktion(kompozisyon): Genelde bir grafik verilir ve o grafigi asagi yukari 200-250 kelime ile anlatmaniz istenir. Grafik disinda genel bir konu da verilebilir.

Textproduktion da asagidaki hususlara dikkat edilir:

– Yapisi(giris, gelisme ve sonuc kismina dikkat edin)

– Grammatik

– Konu(Verilen konuda bir kac soru da yöneltirler size, o sorularin hepsine deginmeniz gerekiyor sinavda)

– Kelime Hazinesi(Sürekli ayni kelimelerle veya baglaclarla cümle kurmamaya calisin)

DSH sinavinin derecelendirilmesi ise asagidaki puanlara göre yapilir:

DSH – 1: %57 ile %67 arasina tekabul eder. Sadece bir kac belirli Fachochschule veya üniversitelerde belirli bölümlere kabul alabilirsiniz.

DSH – 2: %67 ile %82 araligindaki puanlamaya tekabul eder. Bu puan ile hemen hemen bütün üniversitelerde bütün bölümlerde egitim alabilirsiniz.

DSH – 3: %82 den fazlasina tekabil eder. Cok nadir sayida üniversite, hukuk, sosyoloji veya psikoloji gibi bölümler icin DSH -3 ister. Diger bütün bölümlere(TIP da dahil) kayit icin DSH-2 almaniz yeterlidir.

Yazili sinavda en az DSH-1 aldiktan sonra sözlü sinava girme hakki elde edersiniz. Fakat yazili sinavdan DSH-1 alip, sözlü sinavdan DSH-3 de alsaniz, genel sonuc yine DSH-1 olarak kalir. 

Sözlü sinavda size bazi üniversitelerde okumak istediginiz bölüme göre, bazilarinda ise rastgele bir konu, grafik veya bir fotograf verilir. Hazirlanmak icin size 10 dakika süre verirler ve bu sürede almanca-almanca sözlük yardimiyla hazirlanabilirsiniz. Sinavda ilk olarak kendinizi tanitirsiniz, egitim hedeflerinizi belirtiniz ve daha sonra konuyla ilgili sorular gelir. Dikkat etmeniz husus ise, sayet bir soruyu anlamadiysaniz, tekrar sorun. Yanlis anlayip baska bir konuda cevap vermek cok daha fazla puan kaybina yol acar. Ikinci bir husus da kesinlikle hizli konusmaya calismayin. Tane tane ve anlasilir bir sekilde konusun. Bu sayede hem aksaniniz daha düzgün olur hem de hata riskiniz azalir.

Sözlü sinavdan da en az DSH-2 almaniz gerekiyor.

Genel olarak yazili ve sözlü sinav sonuclari asagidaki sekilde degerlendirilir:

Yazili                        Sözlü                      Genel

DSH- 1                     DSH- 1                                    DSH – 1

DSH- 1                     DSH- 2                                    DSH – 1

DSH – 1                    DSH -3                                    DSH – 1

DSH – 2                    DSH – 1                                   DSH – 1

DSH – 2                    DSH – 2                                  DSH – 2
DSH – 2                    DSH – 3                                  DSH – 2
DSH – 3                    DSH – 1                                  DSH – 1
DSH – 3                    DSH – 2                                  DSH – 3
DSH – 3                    DSH – 3                                  DSH – 3

Simdiye kadar yazili sinavdan en az DSH – 2 alip, sözlü sinavdan kalan cok nadir ögrenci gördüm, fakat yine de sözlü sinava dikkat etmeniz gerekiyor.

DSH ya kayit sartlari:

Üniversiteden üniversiteye degisir. Örnegin Hannover gibi üniversiteler herhangi bir sertifika istemezken, bazi üniversiteler B2, bazilari da C1 sertifikasi isterler.

Sinav Ücretleri:

Yine üniversiteden üniversiteye degisir. Fiyatlar 70-175 Euro arasinda degisiyor. Yukardaki belirttigim linkten aktuel dsh randevularini yazarken, kayit tarihleri yanisira, sinav ücretini de ekliyoruz.

Sinav Gecerliligi

Ömür boyu gecerlidir. Ayrica illaki okumak istediginiz üniversitede DSH sinavina girmeniz gerekmiyor. DSH kabul etmeyip sadece TestDaF sinavi isteyen Almanya da tek bir Stuttgart üniversitesi var. Örnegin Mannheim üniversitesinde gectiginiz DSH sinavi sonrasi alacaginiz sertifika ile Almanya da Stuttgart üniversitesi disinda bütün üniversitelere basvuru yapabilirsiniz.

Sinav Tekrarlama

Yine üniversiteden üniversiteye göre degisiyor. Bazi üniversitelerde en fazla 2 defa sinava girebilirken, bazi üniversitelerde istediginiz kadar girebiliyorsunuz. Fakat farkli farkli üniversiteler olmak üzere istediginiz kadar sinava girebilirsiniz. Örnegin 1 ayda, sinav tarihleri cakismadigi sürece 4-5 farkli dsh sinavina girebilme imkaniniz var.

Tek dikkat etmeniz husus, Almanya ya giris yaptiktan sonra 24 ay icerisinde bu sinavi vermis olmaniz gerekiyor.

Sonuclarin Aciklanmasi:

Üniversiteye göre 3 gün ile 3 hafta arasi degisiyor(yazili sinav sonuclari icin). Sözlü sinavi ayni gün icerisinde ögreniyorsunuz.

Ortalama Hazirlik Dönemi

Gittiginiz kursa göre degisir. Kurs secimi yaparken, yogun bir kurs programi olmasina ve kurs aralarinda cok fazla bosluk olmamasina dikkat edin. Örnegin bazi üniversitelerin ASTA bölümünde cok uygun fiyatlara kurslar verilir. Fakat bir kur(örnegin A1) 10 – 12 hafta sürer ve kur sonrasi bir sonraki kursa kadar 1 ay kadar ara verilir. Yani bir seviyesi tamamlamaniz 4 ayi bulur. Toplamda 5 kur yapmaniz gerekiyor: A1, A2, B1, B2 ve C1.

En büyük etken ise kendi veriminiz. Düzenli ve verimli calisan bir ögrenci, normal bir yogun program uygulayan bir kursa giderse ortalama olarak sifirdan 10-12 ay icerisinde sinavi kazanabilecek seviyeye gelir.

DSH Örnekleri:

Asagidaki linkte hemen hemen bütün üniversitelerden dsh örnekleri ve cözümlerini bulabilirsiniz:

http://dsh-information.de/dsh-beispiele.htm

Yorumlar
Aysegül Ergun 4 yıllar önce

Super, danke schön !