Ülkeye giriş

Yorumlar · 1766 Görüntüleme

Bir AB üye ülkesinin vatandaşı iseniz, Almanya’ya giriş yapmak için vizeye ihtiyacınız yoktur. Almanya’da çalışmak, mesleki eğitim almak veya üniversite eğitimi almak istiyorsanız, bunu herhangi bir sınırlama olmadan yapabilirsiniz.

Almanya’ya giriş yapmak için nelere ihtiyacım vardır?

Almanya’da kalıcı olarak ikamet eden tüm kişiler gibi, bir eve taşındıktan sonra sizin de kaymakamlıkta ikamet kaydı yaptırmanız gerekir. İzlanda, Lichtenstein, Norveç ve İsviçre’den gelen kişiler; AB vatandaşları gibi ele alınır. Bu kişiler de vizeye ihtiyaç duymaksızın Almanya’da çalışabilir ve üniversite eğitimi alabilir.

Diğer bilgileri İkamet Kaydı Yükümlülüğü bölümünde ve Berlin Hizmet Portalı’nda (Almanca) bulabilirsiniz.

Bir AB üyesi devlet ya da İzlanda, Lichtenstein, Norveç ve İsviçre vatandaşı olmayan kişilerin, Almanya’ya giriş için vize almaları gerekir. Almanya’da 90 güne kadar kalmayı planlıyorsanız, Schengen vizesine ihtiyacınız var (vize kategorisi C). 90 günden fazla kalmak istiyorsanız, örneğin çalışma, iş amaçlı veya aile birleşimi gibi, giriş yapmadan önce ulusal bir vize (vize kategorisi D) için başvurmalısınız.
Ancak vize yükümlülüğüne ilişkin istisnalar mevcuttur. İstisnai olarak vize yükümlülüğünden muaf olup olmadığınızı Dış Temsilcilikler Listesinden (Almanca) öğrenebilirsiniz. Bu durumda, yarım yıllık bir dönem içerisinde en fazla 90 gün Almanya’da konaklama imkanınız vardır. Yarım yıllık dönem, Federal Almanya dahilindeki topraklara veya Schengen bölgesine giriş yaptığınız gün başlar. Bu süre içerisinde, 90 günden fazla konaklama yapmadığınız sürece, dilediğiniz kadar ülkeden çıkış ve ülkeye yeniden giriş yapabilirsiniz.

Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Kore ve ABD vatandaşları, 90 günden de fazla süreyle Almanya’da konaklayabilir. Almanya’ya kalıcı olarak yerleşmek istiyorsanız, bunun için gerekli olan ikamet hakkının ülkeye girişten sonra da (Almanca) düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. Kazanç getiren bir işte çalışma hakkı alınması gerekmiyorsa, aynı durum; Andorra, Brezilya, El Salvador, Honduras, Monako ve San Marino vatandaşları için de geçerlidir.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

Vize için nereye başvurabilirim?

Ülkeye giriş yapmadan önce vize için başvuruda bulunmanız gerekir. Şu anda yaşamakta olduğunuz ülkede yer alan Almanya Federal Cumhuriyeti sorumlu konsolosluğu veya başkonsolosluğunda vize başvurusu yapabilirsiniz. Bu noktada, konaklamanızın ön görülen amacına uygun bir vize başvurusu yapmanız önemlidir. Vizeniz, öncelikle üniversite eğitiminin, çalışmanın veya aile birleşimi başvurusunun kabulü için önemli olan, Almanya’daki İkamet İzniniz olarak geçerli olacaktır.

Şu anda Schengen vizesi için ücret 60.00 Avro, ulusal vize için ise 75.00 Avro’dur. Ücretlerle ilgili ayrıntıları Vize Ücretleri Broşürü’nden (Almanca) okuyabilirsiniz.

Vizenin verilme süresi değişiklik gösterebilir. Bu, planlanan ikamet amacına bağlıdır. Bu nedenle vize için olabildiğince erken başvurmanız gerekir:

Kısa Konaklamalar için Vize Başvurusu (Almanca) (90 güne kadar)
Daha Uzun Konaklama için Vize Başvurusu (Almanca)

Dış Temsilcilik Web Sitesinde (Almanca) Almanya Federal Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki tüm temsilciliklerini bulabilirsiniz.

Almanya’da yer alan diğer ülkelere ait tüm temsilciliklerin listesi de aynı şekilde Dış Temsilcilik Web Sitesinde (Almanca) yer almaktadır.

Kaynak ; www.berlin.de

 

Yorumlar